Thuis meelezen

Het is mogelijk om via de tablet thuis mee te lezen. Het principe is dat de tablet vanaf thuis verbinding maakt met de PC in de kerk. Belangrijk is daarbij dat de PC in de kerk dus van buiten te benaderen is.

De kerk PC openzetten voor verbindingen van buiten de kerk

De kerk PC moet allereerst de beschikking hebben over internet. De internet verbinding vanaf de kerk PC naar buiten toe gaat via een router. Deze router is de 'toegangspoort' tot het internet en moet goed ingesteld worden.

Alle toegangspoorten tot het internet hebben een wereldwijd uniek IP adres waarmee ze kunnen worden geïdentificeerd. Als we van buiten de kerk met de tablet verbinding willen maken met de kerk PC, hebben we dat IP adres nodig.

Om het IP adres van de router te vinden, kunnen we vanaf de kerk PC in een browser navigeren naar https://www.whatismyip.com/. Het IP adres dat daar verschijnt is het IP adres waarmee de router met het internet verbonden is.

Wat er nu nog moet gebeuren is dat we op de router aangeven dat als de tablet verbinding maakt met de router, de router deze verbinding 'doorschakelt' naar de kerk PC. Dit kan met 'port forwarding', en werkt helaas op elke router weer een beetje anders. Als u hier niet bekend mee bent, is er wellicht iemand die daarbij kan helpen. Onderstaand alvast een korte instructie.

Instructies Port Forwarden

U kunt naar het configuratiescherm van de router gaan door vanaf de kerk PC naar het lokale IP adres van de router te gaan. Dit lokale IP adres is vaak 192.168.1.1 maar om dit zeker te weten kunt u in een command-prompt 'ipconfig' typen. Vervolgens verschijnen er een heel aantal gegevens en moet u het IP adres gebruiken dat achter de tekst 'Default Gateway' staat. Zie ook de afbeelding rechts. Ook je eigen lokale IP adres heb je zometeen nodig. Die staat achter 'IPv4 Address'.

Voor het port forwarden moeten we poort 3000 forwarden naar het eigen 'IPv4 Address' adres van de kerk PC. Zie ook de afbeelding rechts hoe dat op een specifieke Asus Router er uit ziet. Als dat ingesteld is, zal de router verbindingen die van buiten op poort 3000 binnekomen, forwarden naar het lokale IP adres van de kerk PC, en dan zou alles moeten werken.

De 'Default Gateway' wijst naar de router. De 'IPv4 Address' is het eigen lokale adres.

Verbinding van buiten op poort 3000 worden doorgezet naar het lokale IP adres.

Vanaf thuis verbinding maken met de kerk PC

Als we nu thuis de tablet erbij pakken en Preekondertiteling opstarten, dan krijgen we na verloop van tijd de mogelijkheid om zelf een IP adres in te vullen. Vul hier het IP adres in van de kerk router en klik op 'verbinden'. Als het goed is kunt u nu vanaf thuis meelezen!

De tablet zal eerst proberen te laden, waarna een scherm verschijnt om handmatig een IP adres in te vullen.